6 Temmuz 2012 Cuma

Bauhaus Ekolünde Mobilya

Bauhaus ekolü 1919 yılında Weimar’da kurulmuş, 1933 yılına kadar varlığını devam ettirmiştir. Bugün mimari dizayn ve sanat konusunda en etkili eğitim kurumlarından biridir. Bauhaus günümüzde mimaride ve dizayn çalışmalarında modernizim olarak algılanmaktadır.

Bauhaus’un amacı sade, süslü olamayan yeni formlar keşfetmek ve fonksiyonelliği ön plana çıkartmaktır. Bu nedenle ‘form follows function’ (önce foksiyonellik sonra form) söylemi Bauhaus akımı ile birleştirilmiştir. Bauhaus süslemeleri red etmiş, şekillerde ‘Foksiyon, Tasarım ve Oranlar’ ön plana çıkartmıştır.

Bu etki en yoğun olarak mobilya ürünlerinde görülmüştür. İlk olarak mobilya atölyesi Johannes Itten tarafından açılmıştır. 1923 yılında Bauhaus atölyelerinde mobilya bölümü kurulmuştur. Bauhaus mobilyalarının temel unsurları: Fonksiyonellik, dayanıklılık, ucuzluk ve güzellik olmuştur.

1925 yılında Marcel Breuer atölyenin başına geçmiştir. Ürünlerine çelik boru ile radikal şekiller vermiştir. Onun mobilyaları dekorasyona yeni bir stil kazandırmıştır. 1928’de Breuer atölyeden ayrılmıştır. Yeni gelen başkan atölyenin hedefini; tek tek üretimden, genel fabrikasyon üretime değiştirmiştir. Ancak ekonomik kriz nedeniyle üretim devam ettirilememiştir.

Bugün dahi bir çok mobilya Bauhaus modellerine göre üretilmeltedir. Bauhaus mobilyaları günümüzde de beğeniyle kullanılmaktadır.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder